TERLAJAK TULIS BOLEH DELETE, TERLAJAK BACA LIKE LA SIKIT.. :)

EVERYDAY IS A NEW DAY & NEVER EXPECT ANYTHING BOMBASTIC AKAN MUNCUL DENGAN TIBA-TIBA KALAU KAU SENDIRI XPERNAH TRY TO MAKE SOME CHANGE IN YOURSELF!
follow Cik Olip di Pencicip "Twitter" yok! @MahfuzahZainal
"ILMU ITU PENYULUH HIDUP... TAPI JANGAN SAMPAI MENYILAUKAN MATA ORANG LAIN..."
#renung-renungkan.

Sunday, January 6, 2013

chickenball

last few months, Cik Olip ngn 3 lagi member pegi Tambun Waterpark.. siyes, best.. tp bkn psl tu yg Cik Olip nk share..

ok, for the trip, Cik Olip wat spaghetti kuah pedas as bekal.. so pagi tu Cik Olip buat..

bahan-bahan yg Cik Olip guna:
- daging burger (lau korang guna beef, then rasa beef la, lau guna ayam, xkn rasa kambing lak kn)
- sedikit marjerin
- sayur (utk variasikn balls, nmpk lbh mnarik)
- cili (lau korang nk cili ni visible, then potong kecik2; lau xnk org nmpk, cincang2 halus)
- garam secukup rasa
- minyak

cara-cara:
- korang biarkan daging burger tu pada suhu bilik.. biar dia lembik.. nt senang korang nk uli.
- then, sediakan mangkuk. lau korang nk wat byk balls, guna la mgkuk bsar.
- "tuang" smua daging burger yg korang nk guna lam mgkuk td, kmudia start menghentam.
- uli smpai jd doh, then buat lubang tgh2, masukkan marjerin dlm kuantiti yg sikit je.. just nk kemaskan lg doh, pastu masukkn sayur, cili ngn garam; pastu gaul2 lagi biar doh sebati.
*garam tu korang bajet2 la, jgn buh sikit sgt, nt xrasa pape, lau buh byk sgt, tlebih masin lak.. cubit doh sikit, try rase..
- dah puas aty, korang amek sudu, kaup skali pastu buat ball guna tgn.. sudu tu kira utk sukatan la, utk make sure ball tu size lbh kurg je semua..
- dh hbs sume jd balls, panaskan minyak lam kuali, goreng smpai korang rase dh masak.
- siap utk dimakan / diletak tepi dulu sementara tgu proses buat kuah spagetti.. ngeh3..

next entry Cik Olip, pasal buat kuah pdas lak.. tungguuu... ^_^

No comments:

Post a Comment

Maw bersuara? Silakan~