TERLAJAK TULIS BOLEH DELETE, TERLAJAK BACA LIKE LA SIKIT.. :)

EVERYDAY IS A NEW DAY & NEVER EXPECT ANYTHING BOMBASTIC AKAN MUNCUL DENGAN TIBA-TIBA KALAU KAU SENDIRI XPERNAH TRY TO MAKE SOME CHANGE IN YOURSELF!
follow Cik Olip di Pencicip "Twitter" yok! @MahfuzahZainal
"ILMU ITU PENYULUH HIDUP... TAPI JANGAN SAMPAI MENYILAUKAN MATA ORANG LAIN..."
#renung-renungkan.

Monday, January 7, 2013

kuah pedas utk Spaghetti

last entry, Cik Olip jnji nk bgtau cara-cara buat kuah pedas, kn? ok2, on my way~~

bahan-bahan yg Cik Olip guna:
- minyak (guna utk menumis shj)
- 5 ulas bawang putih; cincang halus2
- 6 biji cili; potong halus (lau nk lagi pdas, tmbh la lagi; sbb Cik Olip pn tmbah lg)
- daging ayam sebanyak mungkin; potong la mcm mne yg korang suka, tp lg elok potong dadu
- fishballs sesuka hati korang
- meatball yg korang dh siap goreng sparuh masak (daging kisar,cili,telur,garam-buat bulat2)
- cendawan sesuka hati korang jgk
- garam secukup rasa
- 1 sudu bsr serbuk kunyit
- 3 sudu bsr cili giling
- 3 sudu bsr kicap manis
- sayur-sayuran
- 150 ml chicken stock
*Cik Olip xde stok ayam mase tu, so Cik Olip guna air, pastu larutkn kiub ayam
- 2 sudu bsr tepung jagung

ok, skrg mase utk memasak;
- sediakan periuk, bukan kuali, ye.. hehe..
- ok, first thing's first, korang kne la perap ayam dlu. buh ayam lam 1 bekas, pastu buh kunyit, cili giling ngn garam secukup rasa, gaul2, then put aside.
- panaskan minyak, bile minyak dh pns, tumis bwg putih ngn cili.
- bile dh agak-agak tertumis bhn2 td, masukkn ayam yg korang perap td. kacau2 sikit..
- bile ayam tu dah mngeluarkan air dia, korang masukkan kicap, sayur , cendawan ngn fishball, pastu kacau biar sebati..
- smentara tu, larutkn tepung jagung dlm chicken stock.. kacau2 smpai jd warne "bersusu"
- masukkn larutan ke dalam periuk td.. masukkn jgk meatballs, tmbah garam sikit, pastu kcau2 sebati. kmudian, biarkn dia mendidih.
- bile dh mndidih, kacau2 sikit, then rasa.. lau xpuas aty dgn rasa, korang tmbah la kicap / cili giling / cili potong / garam.. lau xckup pekat, then tmbah je tpung jagung sikit lg.. tpung jagung tu utk pekatkn kuah je, dia xde la ubah sgt rase.
- masak smpai kuah jd sos pekat, siap!

>yg tinggal sekarang, korang kne rebus spaghetti je.. dah siap rebus, buh lam mangkuk, then tuang sos atas spaghetti... SEEEDAAAAAPPPPP.....!!

*see, xguna tomato pn, kan? ngeee... Cik Olip mmg anti ngn tomato, sbb tu xsuka gne sos prego tu.. hehe~

No comments:

Post a Comment

Maw bersuara? Silakan~